HCM 5.8.2005 klo 15.00 – minun kohdallani 18:15

-4 päivää: Kävin hierojalla. Nyt löytyi hyvä sellainen. Olo oli tuskallinen ja hiki virtasi mutta tiesin hoidon tekevän hyvää kuitenkin lopulta.

-2 päivää: Metsikössä juoksentelua, tuntui kivalle.

Aamulla ja ennen lähtöä: Satoi ja huolestutti. Annoin tekstarilla viime hetken ohjeita eräälle juoksemaan lähtijälle. Tulkoon kaapista ulos jos haluaa itse kertoa juoksustaan.

-2,5 h: Asemalla näin pariskunnan joilla oli lapsi mukana. He penkoivat kassista jotain ja näin heillä olevan maratonpaidan. Alettiin jutella; lapsi ei tullut mukaan juoksemaan. Niitäkin on nähty; eräs mies on työntänyt lasta rattaissa koko maratonin ja saanut ajaksi noin neljä tuntia.

-2 h: Ratikkapysäkillä eräs nainen jutteli minulle kun näki kengässäni olevan chipin. Juttelimme koko ratikkamatkan. Hän oli tullut Varkaudesta Helsinkiin juoksemaan.

H-Hetki: Lähtö oli tänä vuonna poikkeuksellisesti MM-kisojen vuoksi Taivallahden tenniskeskuksessa. Kuuntelin ennen lähtöä Tuomasmessua ja jonottelin pitkässä jonossa vessaan. Jonossa juttelin kahden naisen kanssa erilaisista housuihin mahdollisesti lorahtavista eritteistä. Asetuin porukan keskelle 5 tunnin jäniksen viereen, porukkaa oli takana ja edessä aika lailla ihmismassassa. Lähtöportin ohittamiseen kului yli viisi minuuttia, siispä bruttoaika on viisi minuuttia nettoaikaa suurempi.

200 m: Nuori mies kommentoi kaverilleen että eihän tämä tunnu miltään. ;) Minä jätin viiden tunnin jäniksen taakseni.

5 km: Joko ollaan tässä, eihän tämä tunnu miltään. Nettoaika 32 minuuttia.

7,5 km: Tapasin naisen joka juoksi lyhyt kesämekko yllä. Olin tavannut hänet aiemminkin; mekosta tunnistin. Juttelimme hetken aikaa ja jatkoin matkaa.

8 km: Polveen alkoi sattua. Vähän vain.

10 km: Nettoaika 1h 10 min.

11 km: Entinen työkaveri seisoi katsomassa koiransa kanssa. Hän on nähtävästi siirtynyt juoksuhommista kannustamaan reitin varrelle.

12 km: Valmentaja ja vaimonsa penkillä. Vilkuttivat.

16,5 km: Kenialainen sillä hetkellä johdossa ollut mies tuli vastaan. Autossa istui kuuluttaja joka kertoi ripeään tahtiin juoksijan urasta ja elämästä.

17 km: Lauttasaari, kyllä siihen polveen nyt todella sattui. Vastaan juoksi kolmantena oleva venäläinen mies. Tämän takana ajoi pyörällä nainen (vaimo, tyttöystävä?) joka huusi kovasti jotain venäjäksi miehelle. Huuto taisi tehota sillä venäläinen lopulta voitti juoksun.

19,5 km: Venytin jalkaani, kipeä se on.

21,1 km; Puoliväli, nettoaika 2h 23 min. Olisi vielä mahdollisuuksia siihen neljän ja puolen tunnin alitukseen. Mutta polveen vihloo. Espalle täytyy päästä. Tulen sieltä vielä tähän kohtaan takaisin, reitti tulee tästä uudestaan.

24 km: Kävelen vähän ja venytän jalkaa. Näillä main oli benjihyppy-paikka. Joku roikkui siellä parhaillaan.

25 km: Vauhtini on hidastunut, ei tästä mitään tule kun joka askeleella vihloo. Viiden tunnin jänis menee ohitseni joten heikosti menee. Juoksen ja kävelen ja juoksen ja kävelen..

25,5 km: Espalla työkaveri kannustaa. Huudan takaisin että jätän tämän kesken koska jalka on tohjona.

26,5 km: Alan kävellä. Jos se kipu loppuisi. Otan välillä vähän juoksuaskelia mutta polven kohdalta vihloo joka askeleella, ei onnistu. Harmi kun toinen jalka olisi kovasti menossa eteenpäin ja kaikki muukin on kunnossa.

27,5 km: huoltopiste Merikadulla. Yritin vielä ottaa juoksuaskelia mutta ei onnistu. Kävellessä ei tunnu paljon. En kuitenkaan viitsinyt kävellä maaliin asti, liian pitkä matka. Jäin huoltopisteelle. Sain kyydin takaisin lähtöpaikalle. Samalle huoltopisteelle oli jäänyt myös viiden tunnin jänis; lippu oli jäänyt sinne.

+1 päivä: Ei mitään kipuja polvea lukuunottamatta. Armoton hieronta silloin etukäteen taisi vaikuttaa. Hämeenlinnan puolikkaan jälkeen en olisi voinut kuvitella juoksevani seuraavana päivänä. Polvi kuitenkin mietityttää.

+2 päivää: Saan valmentajalta diagnoosin: juoksijan polvi. Itseasiassa vika ei ole polvessa vaan sen ympäristön lihaksissa. Illalla juoksutin perhettä metsässä puoli tuntia, vaikuttaa siltä että perheessä on eräs toinen joka on hyvinkin kehityskelpoinen. Kymmenen vuoden päästä hän voittaa äitinsä reilusti. Polvessa tuntuu vähän oudolle.

+3 päivää: Varasin ajan urheilulääketieteen gurulle. Otetaan selvää miten polven kanssa tulee toimeen jatkossa.

+4 päivää: On my way to guru.

Tulevaisuus: Onko sitä? Kun homma jäi kesken nyt niin parin viikon päästä voisi kokeilla uudelleen. Katsotaan mitä guru sanoo.

Lisäys illalla: Juoksijan polvihan se. Kaikki muu kunnossa. Ongelman nimi on harhaanjohtava kun kyse ei ole polvesta vaan reiden ulkosyrjän lihaksista ja niiden kireydestä. Lekuri määräsi lepoa, venyttelyä ja hierontaa. Kaikkea saa tehdä mikä ei satu. Eli ehkä metsäpolulle pojan kanssa, enempään ei pysty. Kaikenkaikkiaan voisi sanoa että tämä kausi on ollut huono.

Ajatelmia: Mielenkiintoinen yksityiskohta tuloksista:

Laitinen Martti Spove  Miehet 70v 3:43:46
Vanhat papatkin juoksevat noin hyvin. Sarjansa voittaja.

Neljän tunnin jäniksenä ollut Rehveli oli täsmällinen; aika ylittyi vain kolmella sekunnilla.